A mézeskalács története
A mézeskalács a nevét a fő alkotóeleméröl, a mézről kapta. A mézet már a korai gyógyászatban, kuruzslásban is nagyra becsülték, így mi sem természetesebb, minthogy ezt az édes csodát a sütemények készítésében is alkalmazni kezdték.
A német eredetű, de idők folyamán teljesen magyarrá lett mesterség készítményei hosszú időn át a vásárok és búcsújáróhelyek elmaradhatatlan, népszerű cikkei voltak. Később a nagy ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd, újév) is kiváló alkalmai lettek az árusításnak. Esküvő, keresztelő napján szokássá vált a díszes mézeskalács ajándékozása, és máig is megmaradt ez a szép szokás.
A magyar mézeskalács ma is közkedvelt, a különböző díszítőtechnikával készült mézeskalács pedig kedves, hangulatos ajándék bárki számára. A mézessüteményeket a cukrászsütemények ősének tekinthetjük. A mézeskalácskultusz legkedveltebb formái: tükrös mézeskalács szív, díszes mézeskalács bab, mézeskalács huszár volt. Mára már szinte minden elképzelés megvalósítható belőle.
Mind a mézeskalácsban, mind a grillázsban a díszítőművészet lényeges szerepet játszik. A hagyományos mézeskalácsot külön mézestészta és cukrostészta keverésével készül. A mézestésztát pihentetni szokták, mivel így könnyebben lehet vele dolgozni és az egyes alapanyagok pihentetés során fejtik ki hatásukat.