Torták/mentes finomságok
január 17, 2021
Show all

Celli kovászoska

Hazi kovaszos kenyer

Ha kenyér van, minden van!

Kovaszos kenyer

Egy újabb nagy mérföldkövet értem el kis műhelyem történetében. Nemrég megnyitottak műhelyem kapui a kovászos kenyér kedvelők előtt megnyitottam műhelyemet, hogy heti kétszer megkóstolhassák a házi készítésű kovászos kenyér semmi máshoz nem hasonlítható, ellenállhatatlan ízét.

A kovászos kenyérrel való kapcsolatomról már írtam egy régebbi posztomban. Ez a „szerelem” három évvel ezelőtt alakult ki, amikor is először kóstoltam igazi kovászosat. Abban a szent pillanatban határoztam el, hogy ennek a készítését nekem is el kell sajátítanom. Egy hosszú, sikerekkel és kudarcokkal tarkított folyamatba vágtam bele. Lelkesedésem és töretlen gyakorlás meg is hozták az eredményüket: sikerült családommal megszerettettem ezt a mennyei kenyércsodát. Természetesen nekik is fontos szerepük volt a sikerben, hisz ők voltak a tesztalanyok. A kezdetekben még vonakodva, de minél kifinomultabb lett a recept, annál készségesebben tesztelték. Máig emlékszem arra a férjem megjegyzésére: „ Kíváncsi vagyok, mikor unjuk meg?”

Nos jelentem, máig nem tudunk betelni az kovászos kenyér egyedi ízvilágával. Sőt, ha már egy hétig nem sütöttem, hiányzott. Hiányzott az egész házat belengő friss kenyér illata, az izgalom, mikor kivesszük a sütőből a ropogósra sült kenyeret. Megunhatatlan.

Amikor nagyszüleim a friss kenyeret gyümölccsel ették, mindig furcsán néztem rájuk. Ès láss´ csodát, hogyan változnak az idök. Most már én is ezt tanácsolom mindenkinek. Egy jó kovászos kenyérhez nem kell más, mint vaj, gyümölcs és zöldségek. Még a felvágott sem hiányzik. Minden egyes alkalommal, minden egyes harapásnál a kenyérbe csak az az egy mondat jár a fejemben, amit az imádságban is nap mint nap ismételünk: „Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma” (( Máté 6:11, E F). Nemhiába hívták a kenyeret az Életnek. Ez a Szentírás legerőteljesebb szimbóluma.

Kovaszos kenyer lekvarral

Most pedig elárulom Neked, hogy miért ragad magával annyira a kovászos kenyér:

Mert csupán három alapanyagból (víz, liszt, só) egy oly sokunk által szeretett ételt tudunk az asztalra varázsolni, amely hosszú-hosszú évtizedek óta táplál szegényt és gazdagot!

ès mivel a kenyérkészítés számomra ugyanazt jelenti, mint a mézeskalács, grillázs, és sütemények készítése: mindegyik művészet és ALKOTÁS!

Ezen lehet néhányan felhörrennek, hogy miért lenne ez alkotás. Nagyanyáink idejében ez mindennapos konyhai munka volt. Meg lehet, de aki a konyhában felel a mindennapi ételeinkért, legyen az bármi, reggel, ebéd, vacsora, sütemény-az mind mind alkotás. És amikor alkotunk, lelassulunk, átszellemülünk, kikapcsolódunk és folyamatosan tanulunk. Hát nem fantasztikus? Mindenki aki a konyhában sündörög, alkot és a végeredmény egy csoda lesz, mert azok amik a kezeink közül kerülnek ki élnek, így a kenyérben is joggal mondjuk ÉLET van.

A kétkezi munkánk, a szívünk, lelkünk!- és én ezt az érzést szeretném alkotásaimmal átadni Neked.

Biztos volt már mindenkinél olyan, hogy valami nem jött össze akár a főzésben, akár a sütésben. Nos én is jó néhányszor átestem ezen, és a végén felismertem, hogy nem volt rá elég időm, csak össze akartam dobni valamit és kihagytam a legfontosabbat: a szívemet, az odaadást.

Ezért én mindenkit csak lelkesíteni tudok, hogy próbálkozzon meg a kenyérsütéssel, mert fantasztikus érzés a sütőből kivenni ezt a csodát, feltálalni a családnak és közösen jóízűen elfogyasztani.

Hálás lehetek azon kedves ismerőseimnek, akik hittek bennem és buzdítottak, hogy süssek nekik és mindig mellettem álltak, hogy ezt megvalósíthassam. De legfőképpen páromnak vagyok hálás, aki a legfontosabb segítőm és támaszom a munkámban. Köszönettel tartozom még az oktatóimnak is, akiktől máig is nagy tudásszomjjal sajátítok el újabb és újabb praktikákat.

Amin a bevezetésben említettem, heti két alkalommal várom nagy szeretettel műhelyembe a kovászos kenyér rajongókat. Minden kedden és pénteken nyitom meg műhelyem kapuit. Amennyiben vásárolni is szeretnél, kérlek telefonon vagy üzeneteben jelezd ezt előre. Előrendelések leadási határideje: a keddi sütésre vasárnap estig, a péntekire szerda estig.

Várom szeretettel rendeléseidet is!

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük