Grillázsról

A grillázs története

A grillázs francia eredetű szó, melynek jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert, apróra tört mogyoró, dióbél, mandulabél és egyéb magvak kinyújtva, és szobahőmérsékleten megszárítva. A grillázs, más néven pörkölt vagy pergelt torta a X. században orvosságként kezdte az útját és lassan a XIV. század folyamán vált fűszerekkel együtt élvezeti cikké. A magyar történelemben is messze visszanyúlik története. Feljegyzések alapján Mátyás királynak a nápolyi Beatrixszel 1476-ban kötött házasságakor Budán tartott lakodalmán, a hetedik fogás pörkölt cukorból készült torta volt. Ezután vált népszerűvé és terjedt el hazánkban. Egyre több cukrászmester kezdett a készítésével foglalkozni és alakultak így ki a grillázs egyedi stílusai, sajátosságai, díszítési módjai. Az alapanyag az idő folyamán nem változott: 1 kg cukor és 50-80 dkg magőrlemény volt. Mivel ezek a régi időkben luxuscikknek számítottak így sokáig a belőle készült édességek a főúri, nemesi réteg számára készültek. Készítése kézügyességet és kreativitást igényel. Továbbá fontos a minőségi alapanyag, a készítő fantáziája, anyag iránti szeretete, kitartása és türelme ahhoz, hogy igazi remekművek szülessenek. Ezek a különlegesen dekoratív költemények mutatósak lehetnek lakodalmakon, az évfordulós ünnepeken, húsvétkor, karácsonykor, illetve bármilyen ünnepélyes alkalmakon. Esküvőkön ezt a vőlegény tortájának hívják, ugyanis keményebb, mint a hagyományos piskóta torta. A hagyomány szerint, ha az esküvői tortát az ifjú pár összetöri, ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt megérni.

A grillázs jellemzői

Az égetett cukor Magyarország leghagyományosabb, legnépiesebb édessége. Az eredeti grillázs csakis magyar alapanyagokból készül: magyar dió, magyar cukor, magyar tojás és semmi más nem szükséges hozzá. A pörkölt cukorból készült remekművek ételek és művészet egyben. Nevezik szerencsehozó édességnek és szerelmi ajándéknak is.

A grillázs elkészítése

Az olajos magvakat megdaráljuk. A cukrot serpenyőben aranysárgára olvasztjuk és jól elkeverjük benne a diót, ill. egyéb olajos magvakat. Ezután olajozott deszkára borítjuk. Gyorsan dolgozva, még mielőtt kihul, 2-3 mm vastagságra kinyújtjuk, csíkokat, köröket, stb. vágunk belőle és különböző formákra hajtjuk. Hagyjuk kihűlni. Készülhetnek belőle gyönyörű virágok, kosarak, épületek, és még sok más forma. Csak a fantázia szabhat határt. A kész formákból olvasztott cukrot ragasztóként használva összeállítjuk saját, egyedi grillázs tortánkat.
 

Rendelhető grillázs ajándéktárgyak