Mézeskalács farsangi maszk
Egy fánkos történet
március 7, 2019
Beszámoló a X. Grillázs-és Mézeskalács majálisról
május 23, 2019
Show all

A húsvét gyermeki szemmel

Husveti mezeskalacs poszt

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe és szerintem egyetértünk benne, hogy mindannyiunk életében meghatározó szerepet töltöttek be. Az ekkora már tavaszias, majdnem nyárias időjárásnak köszönhetően a szabadban tölthettük a húsvéti szünetet. Természetesen a főszerep a mozgásé, játéké és kikapcsolódásé volt. Ez az ami fontos a gyermekkorban, hogy biztosítsuk gyerkőceink számára a lehetőséget az iskolai kötelezettségek ellátása mellett gyermeknek lenni. Hisz gyermekkori élményeink örökre belénk ívódnak és nagyban meghatározzák a felnőttkori szokásainkat. Igy hát fontosnak tartom, hogy édesanyaként a lehető legjobb tudást és élményeket adjam srácaimnak.

Vallásos családban nőttem fel és a húsvét különleges alkalomnak számított. Nálunk már szombat este összejött a család és közösen, egy nagy asztalnál ettük a finom főtt sonkát a főtt tojással. De ekkor még nem volt piros tojás, hiszen azt a nyuszi hozta vasárnap reggel.



Emlékszem, hogy gyermekként, amikor a húsvéti szünetet nagyszüleimnél töltöttem, akik falun éltek, a búzatábla legtöbbször már szépen zöldellt. Semmi nem okozott nagyobb örömöt, mint húsvét vasárnap reggelén a búzában megbújó piros tojás keresgélése. Amilyen izgalommal keltem fel és rohantam ki a kertbe, hogy begyűjtsem a piros tojásokat, olyan izgalommal helyezem ki ma is a saját gyerekeimnek húsvét hajnalán a kis meglepetéseket és a piros tojásokat. Hiszen mindazon élményeket, amiket én a nagyszüleimnél átélhettem, szeretném én is átadni gyermekeimnek. Ès igazán nagy öröm látni, hogy ők is hasonló izgalommal szaladnak a kertbe elrejtett kincsek felfedezésére.



Húsvétkor, mint minden ünnepen együtt van a nagy család, ilyenkor picit lelassulunk, próbálunk egymásra figyelni, jókat beszélgetni és a finomabbnál finomabb húsvéti finomságokat végig kóstolni. Idén, már olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy bő egyévnyi tanulás után a saját kovászos kenyerünket, kovászos kalácsunkat tehetem a húsvéti asztalra a főtt sonka és a piros tojás mellé. Büszke vagyok rá és jó érzéssel tölt el, hogy saját készítésű ételek emelik az ünnepi asztal fényét. És természetesen a locsoló fiúkat mi mással is várhatnám, mint az általam készített mézeskalács piros tojásokat.



Mindenkinek áldott ünnepeket és jó pihenést kívánok!

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.