Mézeskalács télapó
Télapó várás
november 3, 2020
Hazi kovaszos kenyer
Celli kovászoska
március 8, 2021
Show all

Torták/mentes finomságok

A 2020-as év a koronavírus megjelenésével talán mindannyiunk számára nagy kihívást jelentett és úgy gondolom ez 2021-ben is folytatódik. Mindenkinek újra kellett gondolnia munkásságát és ez bizony sok esetben lemondásokkal is járt. De hiszem és vallom, hogy ha egy ajtó bezárul mögötted, kinyílik egy másik és ha az is bezárul mássz be az ablakon ( egyik kedvenc filmem: a Korlátok nélkül tanított meg erre ismét). Nekem sajnos márciussal bezártak a workshopjaim, a nyári táboraim, és új útvonalat kellett keresnem. És milyen szerencsés vagyok, hogy ezt továbbra is az alkotásba találtam meg. Így talált meg a francia cukrászat, amit nagy előszeretettel építek be a süteményeimbe, tortáimba, a mindenmentes torták , az országtorták és ami évek óta rabul ejtett a kovászolás világa. Folyamatosan tanulok, minden egyes alkotás kihívást jelent, és mikor pozitív visszajelzéseket kapok, újra és újra megerősítenek, igen, ez az amit szeretek csinálni és szeretném az embereket egy alkotásommal boldoggá tenni. Mindezek mellett természetesen a grillázs-és a mézeskalács iránti szeretetem  továbbra is töretlen.

Korunk egyik legfőbb egészségügyi problémája a gluténérzékenység. Sajnos az én családomban is van, akinek így kell étkezni és egy kicsit beleástam magam ebbe az irányvonalba már régebben is, de csak a sima rizsliszttel való helyettesítésig jutottam. Nem vagyok híve a bolti kész lisztkeverékeknek, így egy újabb kísérletezés, tanulmányozás vette kezdetét. És egy nagyon kedves ismerősöm  betegsége megerősített abban, hogy ezt az irányvonalat  el kell sajátítani, hiszen nagyon sokan szenvednek ettől és bizony ez nem kis feladat számukra és jól esik, ha néha más készíti el a tortájukat, süteményüket. Aki ismer, tudja, hogy nagyon szeretek segíteni másokon, és ezt örömmel meg is teszem, így jó pár internetes tanulmányt, süteményes, mentes blogok után el tudtam készíteni az első gluténmentes tortát, és ezt még tetézte a laktóz, illetve a cukortilalom. Itt megint fontos tényező, hogy ismerjük az anyagok viselkedését, mit mivel érdemes párosítani. A cukrászatban is mint mindenben, minél többet tudunk, annál szabadabban használjuk a tudásunkat. Annak vagyok híve, ha csak az egyikre vagyunk érzékenyek, akkor a többi legyen hagyományos minőségi alapanyagból, hiszen, nem  mindenkinek kell mindenről lemondania. És egyszerűen annyira finomra sikerültek az első ilyen süteményeim, hogy, magunknak is készítettem, a fiaimnak, férjemnek, családomnak, ugyanúgy ízlett.  Nem könnyű  a különböző maglisztekre való hirtelen áttérés, ki kell őket ismeri, melyiket mivel lehet párosítani. De fantasztikus ízélmény lesz a végeredmény. Ez  a kísérletezés vezetett el odáig, hogy egynéhány ismerősömnek megalkottam a kívánt tortáikat.

Persze, azt is el kell árulnom, hogy nem egy kísérlet landolt a kukában, ki kell ismerni az alapanyagokat. És ami nekem nem ízlik, azt nem adom oda másnak sem.

Így már nem esek kétségbe, ha glutén-tejérzékeny és cukorbeteg vendég érkezik hozzám, hiszen az elmúlt időszak erre nagyon jó tanulási lehetőség volt.

És ezekből a tortákból sem maradhatott ki a tavasz és a nyár illata a csodás gyümölcsök savassága.

Egy kis ízelítő a tortáimból, vannak köztük gluténmentesek, tejmentesek, mindenmentesek és természetesen minden alapanyagot tartalmazók!

Máig is, ha valamilyen érzékenységgel kérnek tortát, nem kevés felkészülés előzi meg a torta sütemény elkészítését, hiszen a legjobbat szeretném annak, akinek nélkülöznie kell a hagyományos alapanyagokat.

Minden egyes tortába szívem-lelkem belesütöm, és minden egyes mentes/ nem mentes tortát igazi kihívásként élek meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük