Kremes francia Epertorta
Anyák napi visszatekintés egy kreatív cukrászanyuka szemszögéből
május 2, 2020
Öszi mezeskalacs dekoracio
Őszi hangulat vintage köntösben
október 22, 2020
Show all

Egy álom, amiért sokat küzdöttem: Grillázs- Mézeskalács Cukrászműhelyem története

Grillazs mezeskalacs mühely_Celldömölk
Pár hónappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy erre valaha sor kerülhet, hogy most a számítógépem elött ülve ezen sorokat írhatom. Közel egy éve kezdtük el a grillázs – mézeskalács műhelyem engedélyeztetését. Ez egy fontos döntés és mérföldkövet jelentett életemben. Már csak azért is, mert akkor még nem sejtettem, mekkora megpróbáltatások és kihívások várnak rám.
Nagy lelkesedéssel vágtunk bele a folyamatba. Ès ahogy az általában lenni szokott, már az első hivatalos személlyel való találkozás komoly „hideg zuhanyt” jelentett számomra.Majdnem egy világ omlott össze bennem attól a számos dologtól, amin változtatni, javítani kellett. Csakis apukám szavai tartották ott abban a pillanatban a lelket bennem, amikor is azt tanácsolta, ha tudod hogy igazad van állj ki magadért és tegyél meg mindent érte. Ezt az elvet igyekeztem és igyekszem máig is képviselni.

Miután lenyugodtan még aznap este neki láttam újragondolni a terveket, hogy folytathassuk a műhely megvalósítását. Az első HACCP vizsgálat nem kis feladatot állított elénk. Ùj mellékhelyiség kialakítása, további hűtők beüzemelése, megfelelő pultok, tojáselőkészítő, raktárak, minden helyiségbe kézmosók, tisztítószeres raktár kialakítása, megfelelő falburkolat, padozat, és még sorolhatnám.


A végén már ott tartottunk, hogy szinte kicsivé bizonyult a kétszintes műhely. Mindezt tovább nehezítette a workshopok és táborok megszervezésének engedélyeztetése. Hiszen ezek külön kategóriába tartoznak és külön engedélyhez kötöttek. De én ezekről nem voltam hajlandó lemondani és mindent megtettem azért, hogy megkapjam ezekre is az engedélyt.


Miután megtudtuk a feladatainkat, konzekvensen láttunk neki lépesről lépésre elvégezni azokat.

Ez egy igazán hosszadalmas és fárasztó folyamat volt, hisz´ mindig volt valamilyen másik, párhuzamos esemény, ami megosztotta energiámat. 2019 őszében készültünk a karácsonyi szezonra, nem igen volt szabad kapacitás. 2020. január-februárban tanulnom kellett a cukrászvizsgámra, hiszen ez az egyik alapkövetelménye mindennek. Amikor sikeresen levizsgáztam és végre fellélegezhettem, beütött a COVID-19. Ez engem is, mint sok más kisvállalkozást, komolyan érintett. Minden tervemet keresztülhúztam. Konkrétan lehúztam én is a rolót. Feladataim az otthonomra és gyermekeimre összpontosultak Szerencsémre férjem mindenben mellettem állt és éjjel-nappal dolgozott, hogy átvészeljük ezt az időszakot (neki szerencsére volt munkája). Ez idő alatt én sokat terveztem, mit hogyan-merre meddig, ha újra visszatérünk a normális mindennapi ritmusba.


Eljött a júniusban és láss csodát, minden a helyére került. Július végén nagy izgalommal vártam a helyi élelmiszer biztonságért felelős hölgyet, hogy áldását adja kis műhelyemre. Ugyan az első látogatása után nem feltétlen „baráti szemmel” tekintettem rá, most visszatekintve elmondhatom, hogy sokat köszönhetek az ö maximalizmusának. Neki köszönhetően lett a műhelyem azzá a csodálatos hellyé, amiről mindig is álmodtam. Az átvételhez már „csak” egy két „csekélység” maradt hátra. Úgy mint a nyitva tartás bejelenteni, egy kémiai kockázatelemzés elkészíttetése, tűzoltósági bejelentés, figyelmeztető táblák elhelyezése. Húúú, inkább nem sorolom tovább…


A hosszú, megpróbáltatásokkal teli idöszak és sok küzdés meghozta gyümölcsét, hisz mühelyem nemrég hivatalosan is átvételre került! Innentől fogva hivatalosan is CUKRÁSZMŰHELY-ként várom a sok lelkes alkotni vágyó vendégeimet, illetve az édesség iránt rajongó ügyfeleimet.

Igazán hálas vagyok páromnak, aki minden egyes elkeseredésembe lelkesített, hogy megint egy lépéssel előbbre vagyunk, és valóban így történt. Sok apró lépés vitt minket előbbre.

És mit tanácsolok mindenkinek? Az álmaink megvalósítása nem hullik az ölünkbe, mindenért meg kell küzdenünk, ez erősít és nemesít minket, mégha olykor nehéz is felállni, de a végén ott állsz és egy hatalmas örömmel a szívedben: MEGCSINÁLTUK!- Soha ne adjuk fel az álmainkat!

Innentől rengeteg új ötlettel várlak benneteket, melyekről folyamatosan tájékoztatlak benneteket!


Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük